VAL | CAS

SOTA L’ASFALT L’HORTA

Sota l'asfalt l'Horta és el nom que recull una sèrie d'intervencions pictòriques realitzades en diferents enclavaments de l'Horta de València, ara urbanitzats, que en el passat van ser espais hortícoles.

Si el concepte horta correspon a un nom col·lectiu, és a dir, conjunt de parcel·les regades; l'hort designa una sola parcel·la, encara que siga molt gran, i s'utilitza en plural per designar una contrada determinada, horts. De la mateixa forma l'horta, conjunt de parcel·les regades, defineix l'Horta com a comarca que envolta d'hortes la ciutat de València.

La ciutat de València gaudeix de l'especial característica de situar-se en el centre d’una horta, envolta tota ella per aquesta s'han establit sinergies històriques entre ambdues. L'expansió de la ciutat es produeix a costa de l'horta limítrofa i suposa la desaparició d'identitat característica de València. La població rural de l'Horta de València ha sigut un refugi, una mena de càpsula temporal, on s'han preservat alguns dels trets característics de la identitat valenciana, des del manteniment del seu paisatge hortícola, als costums que a ell s'associen, i fins i tot la llengua. De fet, inclòs amb les seues diferències, tant llauradors com urbanites, sempre han estat d'acord amb el fet de que el paisatge era el tret més representatiu de la ciutat, almenys fins fa poc. Actualment, i després de dècades d'expansió urbanística, l'horta s'ha reduït notablement junt amb la seua empremta identitària. Açò es deu als interessos especulatius que s'associen a la idea de progrés en les ciutats contemporànies i que sempre van acompanyades d'una hiperconstrucció.

Partint d'aquest context es va iniciar una línia de producció artística on es mostrara el procés de destrucció i fragmentació de l'Horta valenciana, el títol escollit, Sota l'asfalt l'Horta, pretén sumar un contingut reivindicatiu al treball allunyant-lo de la simple representació. Amb aquest leitmotiv volem incloure en la nostra pràctica artística una referència a la lluita popular contra la destrucció de l'Horta, donat que es tracta d'un eslògan utilitzat en les diferents manifestacions cíviques que s'han fet al respecte, i que al seu temps és una apropiació que ens porta al clima de lluita de Maig del 68' amb la consigna Sous les pavés, la plage.