VAL | CAS

SOTA L’ASFALT L’HORTA

Falten metres d’horta

Sociópolis - La Torre

Falten metres d'Horta reivindica la memòria territorial de l'Horta de La Torre, així com, el procés de la seua transformació paisatgística. L'obra del 2019 se situa al pla urbanístic de Sociópolis, un model de ciutat genèrica amb grans edificis modulars i autoreferits que trenquen el paisatge i que ha suposat la substitució dels models rurals pels urbans, mitjançant la imposició i sense deixar negociar a una de les parts els termes de l'ocupació del territori. A més a més, es pot veure la superposició cultural dels sabers universals sobre els sabers tradicionals que en aquest cas s'exemplifica amb la substitució de l'Horta històrica pel model d'horts urbans.

El sól sobre el qual s'erigeix es correspon a 350.000 m² del que anteriorment va ser una horta protegida i que es va destruir. Per a tractar d'instaurar un model transicional entre la ciutat i l'Horta es realitzaren 3.311 m² d'horts urbans, gestionats per l'administració pública, tancats i amb limitacions horàries. El seu ús està totalment regulat i no es pot accedir a ells sense passar per diversos requisits del sistema, com ara, estar empadronat en la ciutat encara que s'ubica just en el límit entre València i els pobles de l'Horta, negant l'accés a aquells que no siguen de la capital.

Tot i la voluntat de convivència Sociòpolis es presenta com un projecte absurd. La ciutat de València, per la seua naturalesa històrica, sempre ha gaudit d'espais transicionals Horta/ciutat i La Torre ja era un exemple d'açò. Es tracta d'una ciutat fantasma, convertida tota ella en un espai erm, on les construccions mig buides xoquen diametralment amb el model arquitectònic de la zona. Entre elles es troben grans solars, dels quals s'ha apoderat la natura residual, barrats per a impedir qualsevol ús alternatiu sobre ells.

El treball consisteix en una sèrie d'intervencions pintades mitjançant plantilles ubicades en cadascun dels edificis realitzats en l'espai del projecte urbanístic.

A les pintades es llegeix, per una banda, en negre Falten 346.689 m² d'Horta, referència a la quantitat de metres d'horta destruïts restant-ne els horts urbans. Per l'altra veiem un plànol de les parcel·les hortícoles que hi havien abans de l'actual urbanització, executat amb un color groc fluorescent associat a mètodes de marcació del sòl en el sector de la construcció.